Hà Giang Memory In Me

Hà Giang Memory In Me / Ha Giang Trong Kí Ức - CINEMATIC Lam Kien

I come to Ha Giang this time, but I don't remember anymore. It's still a few bends in the sleeves, it's still cat ears, and buckwheat flowers, but Ha Giang now has many more high-rise buildings, painted in arbitrary colors, roofed with corrugated iron and lying precariously on a mountain pass. . The children still speak the Kinh language, their eyes are still bright and clear, but now they are dressed in more modern clothes than before. In addition to babbling Kinh, the children also know how to speak English. Well, society will always move and develop, in order to be satisfied, it has to be traded, but perhaps I still prefer Ha Giang with houses with earthen walls, roofs of yin and yang, and children chirping with them. Brocade skirt spread brilliant flowers, smell of smoke, forest smell crept in a few small villages in the afternoon. It's a bit naive, a bit stupid, but anyway, I still hope Ha Giang keeps what is really private and precious for me.

Mình đến Hà Giang lần này là lần thứ mấy thì cũng không nhớ nữa. Vẫn là mấy khúc cua tay áo, vẫn là đá tai mèo, là hoa tam giác mạch, nhưng Hà Giang bây giờ đã có thêm nhiều nhà cao tầng, sơn màu tùy hứng, lợp mái tôn và nằm chênh vênh trên cả một con đèo. Những đứa trẻ vẫn nói tiếng Kinh bập bõm, mắt vẫn sáng và trong, nhưng giờ đã khoác lên mình những trang phục hiện đại hơn trước. Ngoài tiếng Kinh bập bõm, các cháu còn biết nói cả tiếng Anh. Ừ thì xã hội sẽ luôn vận động và phát triển, để được ấm no thì phải đánh đổi, nhưng có lẽ mình vẫn thích hơn cái Hà Giang có những ngôi nhà tường đất, lợp mái âm dương, có những đứa trẻ ríu rít cùng váy thổ cẩm xòe hoa rực rỡ, có mùi khói, mùi rừng len lỏi trong mấy bản nhỏ lúc chiều về. Có hơi ngô nghê, có hơi dại khờ, nhưng dù thế nào cũng vẫn mong Hà Giang giữ lại cho mình những gì thật riêng, thật quí giá nhất.

Directed by Lam Kien Music: Inspiring Fantasy. Assistant Director: Hai Yan DOP & Cameraman: Lam Kien, Hai Yan Cutter and Colorist: Hai Yan Equipments: Stokes Interior Filmed in lao xa - YEN MINH - SUNG LA - HÀ GIANG Province

Năm 2024 : 372.317